Herbata jest jednym z ulubionych napojów wielu osób. W Polsce jeszcze do niedawna najbardziej popularna była jej klasyczna, czarna wersja. Obecnie odchodzi się jednak od niej coraz częściej na rzecz innych odmian, takich jak między innymi herbata zielona, czerwona czy biała. Jeśli i ty pragniesz zasmakować w zielonej herbacie, mamy dla ciebie kilka porad.
Na początek wybierz klasykę o łagodnym smaku
Aby dobrze poczuć smak zielonej herbaty, warto zacząć od delikatnego, orzeźwiającego smaku, który będzie w stanie ukazać prawdziwe piękno tego klasycznego, japońskiego i chińskiego napoju. Polecamy gatunek Sencha Miyazaki, który jest prawdziwą klasyką wśród zielonej herbaty. Posiada przyjemny, łagodny aromat, który nie odstraszy goryczką czy nadmiernie mocnym aromatem.
Następnie skosztuj mocniejszych akcentów
Kolejnym krokiem może być wypróbowanie bardzo charakterystycznych japońskich gatunków herbaty, posiadających tak zwany piąty smak – umami. Jest on niezwykle wyrazisty i wyjątkowy dla odmian pochodzących z tego kraju. Świetnym przykładem gatunku, bogatego w ten niezwykły aromat, jest zielona herbata Gyokuro Miyazaki, pochodząca z ekologicznych upraw. Jej wyjątkowy czar sprawi, że na pewno poczujesz przypływ energii i orzeźwienie, dlatego idealnie sprawdzi się podczas upałów.
Wyjątkowa moc i kilkukrotne parzenie
Jeśli chciałbyś przekonać się, czym różnią się typowe chińskie herbaty od japońskich, to polecamy Gunpowder Temple of Heaven, będącą jednym z najbardziej znanych i najwyżej cenionych gatunków. Jej mocny, wyrazisty smak bogaty jest we flawonoidy, dlatego szybko pojawia się w nim wyczuwalna, mocna goryczka. Herbata ta idealnie sprawdzi się podczas wielokrotnego parzenia, za każdym razem dając niezapomniane wrażenia smakowe.
Wypróbuj także herbaty smakowe
Kiedy już zasmakujesz w klasycznych wschodnich naparach, możesz sięgnąć po ich aromatyczne mieszanki, wzbogacone o smakowe dodatki. Pozwolą ci one cieszyć się niezapomnianymi chwilami w towarzystwie naparów, które podkreślą jeszcze bardziej charakter tych momentów.
Herbata zielona z dodatkami, która na pewno cię zachwyci, to Tropicana ze sklepu eherbata.pl. Została wzbogacona o kawałki ananasa, papai, brzoskwini, malin i płatki róży, dzięki czemu zyskała sobie niezwykły, owocowo-kwiatowy aromat z delikatnie słodkim posmakiem. Idealna na romantyczne wieczory i do deserów.
O czym pamiętać, przygotowując dla siebie zieloną herbatę?
Na koniec warto przypomnieć jedną, drobną zasadę, która dotyczy wszystkich herbat zielonych. Są one wrażliwe na temperaturę i przy zbyt wysokiej tracą swoje dobroczynne właściwości dla organizmu. Ich walory smakowe także mogą przestać być tak zachwycające. Dlatego warto za każdym razem pilnować temperatury wody. Większość herbat chińskich można zaparzyć w temperaturze 80-85 stopni, ale herbaty japońskie wymagają obniżenia jej do 80 stopni. Rekordzistki, takie jak gyokuro, parzy się w zaledwie 50 stopniach Celsjusza. Dzięki temu można wydobyć ich unikatowy smak i zapewnić sobie dobroczynny wpływ na zdrowie.