Młodzi ludzie od najwcześniejszych etapów nauki zastanawiają się nad swoją ścieżką edukacyjną. Początkowo większość marzy o medycynie, architekturze lub którymś z kierunków Politechniki, które uchodzą za dające pewną gwarancję zatrudnienia na dobrym stanowisku. Z czasem jednak wszystko ewoluuje – potrzeby konsumentów na rynku się zmieniają, a co za tym idzie, pojawiają się kierunki innowacyjne, zaspokajające oczekiwania współczesnego człowieka. Co jest teraz na czasie i pozwala równie skutecznie odnaleźć się na rynku pracy? Okazuje się, że kierunki studiów związane ze zdrowym odżywianiem wiodą teraz prym w rankingach popularności.
Dietetyka i „świat fit”
Od jakiegoś czasu moda na bycie wysportowanym panuje również w Polsce. Ludzie coraz częściej zapisują się na siłownię oraz zwracają większą uwagę na to, co jedzą. Zawód trenera personalnego bije rekordy popularności. Jednak ćwiczenia nie dadzą tak spektakularnych efektów, jeśli w planie nie uwzględni się diety. Kierunki studiów związane ze zdrowym odżywianiem są oblegane przez studentów. Grupa Uczelni Vistula ma wyjątkowy program dietetyki w skali kraju (więcej na stronie https://www.vistula.edu.pl). Już od I roku wprowadza praktyki i uczy niezbędnych podstaw do wykonywania tego zawodu. Oprócz zajęć z chemii żywności czy karmienia kobiet w ciąży, przewidziano takie przedmioty jak kuchnie świata bądź zaburzenia odżywiania. Szeroki zakres materiału pozwoli na pracę z różnymi klientami i gwarantuje znalezienie zatrudnienia nie tylko w szpitalu czy kantynie klubu fitness.
Dietetyk zawsze będzie potrzebny
Są zawody, które będą na świecie zawsze pożądane. Lekarze, stomatolodzy czy budowlańcy mogą być pewni zatrudnienia. Tak samo dietetyk nie musi martwić się o swoją przyszłość. Po ukończeniu kierunku posady będą na niego czekały w klubach fitness, szpitalach, szkołach, przedszkolach lub żłobkach. Kolejnym plusem jest możliwość otworzenia własnej działalności gospodarczej. Co więcej, obecnie pożywienie z wielu źródeł jest wątpliwej jakości, a ludzie nie potrafią skomponować zbilansowanej diety i mają problem z nadwagą. Bez względu na postęp technologiczny pokarm jest niezbędny do życia, a tylko jego właściwe proporcje, makro i mikroskładniki pozwolą na zdrowie i witalność. Osoba, która będzie potrafiła ułożyć jadłospis, wykluczyć produkty alergenne i poprawić jakość życia innych, nie będzie narzekała na brak zleceń. Idąc tropem popularnego zdania: „70% sukcesu to dieta, a 30% to trening” można wywnioskować, że tak naprawdę dietetyk powinien być (i już jest) pierwszym specjalistą na drodze do poprawy formy.
Wiedza, którą można realnie wykorzystać
Zdobyte informacje niekoniecznie można wykorzystywać tylko do leczenia pacjentów. Zdrowe nawyki żywieniowe z powodzeniem mogą zagościć w rodzinnym domu lub pomóc w transformacji własnej sylwetki i poprawy zdrowia. Teraz zakupy lub gotowanie będą bardziej świadome i zaczną prowadzić do poprawy jakości życia i długowieczności.
Dietetyka bądź inne kierunki studiów związane ze zdrowym odżywianiem to nie tylko gwarancja dobrze płatnej pracy w przyszłości, ale także inwestycja w siebie i swój organizm. Zdobyta wiedza pozwoli czerpać satysfakcję ze zmian, które zachodzą u klientów oraz w rodzinie. Dlatego warto wybrać Grupę Uczelni Vistula, która ma w planie dużo ciekawych, nowoczesnych zajęć oraz kładzie nacisk na praktyki.