Nie ma osoby, która nie znałabym smaku i zapachu pizzy. Kiedyś rarytas dostępny jedynie w pizzeriach, a dziś danie, które bez problemu można przygotować w zaciszu domowej kuchni. Aby przygotować pizzę możemy użyć zwykłego piekarnika, ale na rynku czekają już na nas specjalne piece. Warto zapoznać się z ofertą na piece, zwłaszcza jeśli jesteśmy miłośnikami pizzy i pojawia się ona często w naszym domowym menu.
Możliwości pizzy są dziś nieograniczone. Mamy wersję dla prawdziwych smakoszy, czyli grube ciasto i dużo składników. Jest też alternatywa dla osób dbających o linię: pizza z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem warzyw. Nawet wegetarianie znajdą coś dla swoich kubków smakowych.
Jaki piec na pizze kupić?
Mamy dwie opcje: piec do pizzy gazowy oraz piec do pizzy elektryczny ze sklepu gastroprodukt.pl. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Piec do pizzy elektryczny jest zdecydowanie wygodniejszy i tańszy. Nie zajmuje dużo miejsca i jest łatwy w utrzymaniu czystości. Niewiele jednak różni się od zwykłego piekarnika, jeśli porównamy rozkład temperatury wewnątrz. W uproszczeniu można przyjąć, że to drugi, mniejszy piekarnik. Walory smakowe pizzy z pieca elektrycznego spełnią na pewno nasze oczekiwania, ale daleko im będzie do włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem. Piec elektryczny dedykowany jest osobom, które pizzę przygotowują tylko od czasu do czasu i nie zależy im na profesjonalnych wypiekach. Piec elektryczny nagrzewa się szybciej, co dla wielu może mieć znaczenie.
I tutaj alternatywą będzie piec do pizzy gazowy. Największą jego zaletą jest to, że sprawdzi się doskonale do przygotowania nie tylko pizzy, ale również ciast czy deserów. Rozkład temperatury w takim piecu zbliżony jest do pieca opalanego drewnem, dlatego dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy będzie on najlepszym rozwiązaniem i spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pizza z pieca gazowego będzie chrupiąca, ale nie przypalona. Co najważniejsze, możemy mieć pewność, że pizza z każdej strony będzie równomiernie upieczona.
Niestety w piecu elektrycznym czy piekarniku często zdarza się tak, że boki pizzy są mocno przypieczone, natomiast środek jest niedopieczony, co znacząco psuje efekt końcowy.
Podsumowując, jeśli jesteśmy smakoszami pizzy i jeśli chcemy, aby nasze wypieki przypominały smak włoskiej pizzy z prawdziwego pieca opalanego drewnem, wybierzmy piec do pizzy gazowy. Zaskoczymy rodzinę i znajomych jakością naszych wypieków. Smak takiej pizzy będzie nieprzeciętny i będziemy mogli eksperymentować ze składnikami.