Nie ma osoby, która nie znałabym smaku i zapachu pizzy. Kiedyś rarytas dostępny jedynie w pizzeriach, a dziś danie, które bez problemu można przygotować w zaciszu domowej kuchni. Aby przygotować pizzę możemy użyć zwykłego piekarnika, ale na rynku czekają już na nas specjalne piece. Warto zapoznać się z ofertą na piece, zwłaszcza jeśli jesteśmy miłośnikami pizzy i pojawia się ona często w naszym domowym menu.

Możliwości pizzy są dziś nieograniczone. Mamy wersję dla prawdziwych smakoszy, czyli grube ciasto i dużo składników. Jest też alternatywa dla osób dbających o linię: pizza z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem warzyw. Nawet wegetarianie znajdą coś dla swoich kubków smakowych.

piec

Jaki piec na pizze kupić?

Mamy dwie opcje: piec do pizzy gazowy oraz piec do pizzy elektryczny ze sklepu gastroprodukt.pl. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Piec do pizzy elektryczny jest zdecydowanie wygodniejszy i tańszy. Nie zajmuje dużo miejsca i jest łatwy w utrzymaniu czystości. Niewiele jednak różni się od zwykłego piekarnika, jeśli porównamy rozkład temperatury wewnątrz. W uproszczeniu można przyjąć, że to drugi, mniejszy piekarnik. Walory smakowe pizzy z pieca elektrycznego spełnią na pewno nasze oczekiwania, ale daleko im będzie do włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem. Piec elektryczny dedykowany jest osobom, które pizzę przygotowują tylko od czasu do czasu i nie zależy im na profesjonalnych wypiekach. Piec elektryczny nagrzewa się szybciej, co dla wielu może mieć znaczenie.

Piec do pizzy elektryczny

I tutaj alternatywą będzie piec do pizzy gazowy. Największą jego zaletą jest to, że sprawdzi się doskonale do przygotowania nie tylko pizzy, ale również ciast czy deserów. Rozkład temperatury w takim piecu zbliżony jest do pieca opalanego drewnem, dlatego dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy będzie on najlepszym rozwiązaniem i spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pizza z pieca gazowego będzie chrupiąca, ale nie przypalona. Co najważniejsze, możemy mieć pewność, że pizza z każdej strony będzie równomiernie upieczona.

pizzy gazowy

Niestety w piecu elektrycznym czy piekarniku często zdarza się tak, że boki pizzy są mocno przypieczone, natomiast środek jest niedopieczony, co znacząco psuje efekt końcowy.

piece na pizzę

Podsumowując, jeśli jesteśmy smakoszami pizzy i jeśli chcemy, aby nasze wypieki przypominały smak włoskiej pizzy z prawdziwego pieca opalanego drewnem, wybierzmy piec do pizzy gazowy. Zaskoczymy rodzinę i znajomych jakością naszych wypieków. Smak takiej pizzy będzie nieprzeciętny i będziemy mogli eksperymentować ze składnikami.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here