Konferencje czy szkolenia śmiało można uznać za eventy, które warto uzupełnić o część gastronomiczną. Ma to ogromne znaczenie, jeśli chodzi o komfort i nastrój uczestników (zwłaszcza jeśli wydarzenie trwa cały dzień), a co za tym idzie – ich zdolność do przyswajania wiedzy i wrażenia związane z wydarzeniem, w którym brali udział. Poczęstunek powinien pasować do okazji, warto więc sprawdzić, czy w skład usług, które oferują firmy zajmujące się wynajmem sal konferencyjnych wchodzi także catering, a jeśli tak, co oferują.
Catering podczas konferencji, jakie są możliwości?
Istnieje wiele wariantów zapewnienia poczęstunku podczas spotkania. Najpowszechniejszym elementem jest bez wątpienia przerwa kawowa, bez której chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie konferencji. Podczas przerwy serwowane są ciepłe i zimne napoje oraz przekąski, zazwyczaj słodkie. O ile przerwa kawowa to standard bez względu na rodzaj wydarzenia, to wszelkie inne opcje należy rozważyć pod kątem charakteru i rangi spotkania oraz uczestników. Coś takiego mogłoby się przydarzyć chociażby podczas przerwy koktajlowej, która najlepiej sprawdza się w przypadku krótkich, nieformalnych spotkań. Polega ona zazwyczaj na umiejscowieniu w sali konferencyjnej niewielkiego stolika zastawionego napojami i słodkimi oraz wytrawnymi przekąskami w małych porcjach, tak, aby łatwo je było nałożyć i zjeść na stojąco. Opcja ta sprawdza się świetnie m.in. na meetingach firmowych, jednak w razie bardziej formalnych konferencji to przerwa bufetowa wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Podczas takiej przerwy uczestnicy wybierają potrawy z tzw. szwedzkiego stołu – odbywa się to zwykle w specjalnie przeznaczonym i zaaranżowanym do tego pomieszczeniu w obrębie sali konferencyjnej lub jej okolic. Ostatnią i zdecydowanie najbardziej rozbudowaną możliwością jest kilkudaniowy lunch, do którego obsługi zaangażowana jest załoga kelnerska. Taka typowa przerwa obiadowa powinna być wpleciona w całodzienną konferencję, aby zapewnić uczestnikom witalność i zastrzyk energii na kolejną część dnia. Biorąc pod uwagę, że firmy wynajmujące sale konferencyjne współpracują zazwyczaj z restauracjami lub zewnętrznymi firmami cateringowymi, to dobranie odpowiedniej usługi nie powinno stanowić większego problemu.
Menu konferencyjne, jakie dania wybrać?
Aby odnieść sukces, warto zatroszczyć się o doznania kulinarne gości i wybrać menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Dobrze jest postawić na różnorodność, kierując się prazy tym zasadą „smacznie i zdrowo”. Dania z odmiennych kuchni, vegańskie przekąski i fit desery – taki zestaw, oprócz standardowych koreczków, roladek i kanapek sprawi, że każdy z uczestników poczuje się usatysfakcjonowany. Ze względu na różne preferencje żywieniowe i alergie, a także problemy natury zdrowotnej istotne jest, aby zadbać o przygotowanie opisu potraw. Decydując się na wynajem sali konferencyjnej należy więc dobrze zorientować się w temacie oferowanych usług cateringowych i możliwości dostosowania ich do naszych aktualnych potrzeb. Przykładem centrum, gdzie oprócz świetnego zaplecza konferencyjnego można liczyć na wysokiej jakości catering jest np. i-view Meetings w Warszawie – https://i-viewmeetings.pl/.