Pracując po 8-10 godzin dziennie, trudno jest trzymać dietę, która wymaga zachowania regularnych odstępów między posiłkami. Wyjściem z tej sytuacji jest kosztowna dieta pudełkowa lub poświęcenie odrobiny czasu wieczorem i przygotowywanie sobie dań w domu, które następnie zabierzemy ze sobą do pracy następnego dnia.
W co pakować jedzenie do pracy?
Najprostszym sposobem są oczywiście plastikowe pudełka do przechowywania żywności, jednak nie zawsze można ich używać w mikrofali, która jest najbardziej popularnym sposobem podgrzewania dania obiadowego w pracy. Oprócz tego, zwykłe pojemniki plastikowe mogą otworzyć się w transporcie i zalać plecak lub torbę. Jeśli więc postanowiliśmy zabierać ze sobą jedzenie do pracy, warto zainwestować w dobrej jakości pojemniki do mikrofali, który nie zawiodą nas w transporcie z domu do pracy i które po powrocie do domu łatwo umyjemy w zmywarce. Nie należy również zapominać o estetyce wykonania – pamiętajmy, że ten pojemnik będzie również naszą zastawą stołową, a nie od wczoraj wiadomo, że „jemy również oczami”.
Poranna kawa na wynos
Oprócz jedzenia, warto zabierać ze sobą również ciepły napój nie tylko na drogę do pracy. W tym celu można zainwestować w dobrej jakości termos, który utrzyma ciepło przez dłuższy czas, a także zapobiegnie wylaniu się napoju w drodze z domu. Szczególnej uwadze polecić warto również kubki termiczne – przegląd marki Stanley z pewnością pomoże w podjęciu decyzji.
5 pomysłów na obiad w pracy
-
Filet z łososia podany z brązowym ryżem, rukolą i serem feta.
-
Makaron z pesto, sałatą i octem balsamicznym.
-
Kotlety z bakłażana w parmezanie, do których możemy dodać sałatkę ze świeżych warzyw, takich jak sałata lodowa, rukola, ogórek, czy pomidorki koktajlowe polane sosem vinegrette.
-
Wrapy z pełnoziarnistej tortilli z humusem, filetem z kurczaka, serem mozzarella i świeżą kolendrą.
-
Pieczone roladki z indyka i cukinii z podsmażaną kaszą gryczaną, szalotką i zieloną papryką.
Warto zadbać o swoje zdrowie i figurę również w pracy, gdzie spędzamy przecież większość dnia. Przygotowanie wieczorem posiłku na dzień następny nie zabiera dużo czasu, a podgrzany w zakładowej kuchence mikrofalowej da nam siłę i energię, tak potrzebne do wykonywania obowiązków zawodowych.