Kostkarki do lodu stanowią jeden z najważniejszych elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego. Bez względu na to, czy jest to dyskoteka, bar czy restauracja maszynka do lodu to podstawa. Sprawdza się nie tylko do przygotowywania drinków czy niektórych potraw, ale służy też do serwowania alkoholi i tworzenia nietuzinkowych prezentacji dań. Sprzyja utrzymaniu ich w świeżości przez dłuższy czas.

Otworzenie restauracji to spory wydatek, dlatego nie jeden inwestor zastanawia się, czy akurat kostkarka do lodu będzie mu potrzebna. Naszym zdaniem trudno wyobrazić sobie cukiernię bez sorbetów, bar bez schłodzonego whisky czy eleganckiej restauracji, w której szampan nie byłby przynoszony w wiaderku wypełnionym lodem. Skoro wiesz już, że maszynka do lodu jest Ci potrzebna, czas na wybór najlepszego sprzętu.

Jaką wybrać kostkarkę do lodu?

Mając na uwadze różne profile lokali gastronomicznych, dostępny budżet oraz oczekiwania, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaką wybrać kostkarkę do lodu. Pomożemy Ci jednak zawęzić obszar poszukiwań. Bazując na rankingu najpopularniejszych kostkarek lod, które oferuje sklep Technica, wybraliśmy 5 modeli. Różnią się one ceną, rozmiarem, a także marką.

  1. Kostkarka do lodu marki HENDI z serii Kitchen Line

To kompaktowy model stołowy, który produkuje kostki metodą zalewową. Zdolność mrożenia wynosi 12 kilogramów w ciągu doby. Do wyboru są trzy rozmiary kostek. Zaletą tej kostkarki do lodu jest jej mobilność — nie wymaga podłączenia do wody. Koszt tego modelu wynosi około 680 złotych.

  1. Kostkarka do lodu typu full cube marki NTF

To profesjonalny sprzęt do produkcji lodu w restauracjach, bufetach i barach. Cechuje go solidna budowa z połączenia dwóch materiałów — ABS i stali nierdzewnej. To model podblatowy, chłodzony powietrzem. Kostki wytwarzane są w nim metodą natryskową, a wśród dostępnych opcji są designerskie kostki typu full cube, czyli kryształowe. Za tego typu maszynkę do robienia lodu trzeba zapłacić ponad 2600 złotych.

  1. Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem firmy HENDI

Nowoczesny model sterowany elektronicznie. Ma obudowę ze stali kwasoodpornej, która prezentuje się gustownie i jest łatwa w utrzymaniu czystości. Urządzenie produkuje nawet 35 kilogramów kostek przez 24 godziny (około 1940 kostek). W przeliczeniu na jeden cykl daje nam to 45 sztuk. Te kostkarki do lodu muszą być podłączone do prądu, wody i kanalizacji. Sprzęt kosztuje niecałe 2000 złotych.

  1. Kostkarka do lodu typu full cube wyprodukowana przez NTF, model SL 50 A

Sprzęt godny polecenia jako wyposażenie pubu, restauracji, hotelu. Urządzenie jest wydajne, łatwe w obsłudze oraz bezawaryjne. Ma wbudowany zasobnik na lód. Ta maszynka do lodu montowana jest pod blatem i chłodzona powietrzem. Do wyprodukowania kilograma kostek zużywa 3 litry wody. W ciągu doby, w temperaturze 7oCelsjusza może wyprodukować ich około 30. Kosztuje w przybliżeniu 3333 złotych.

  1. Kostkarka do lodu typu cylindrycznego marki STALGAST model 871120

Ostatnia w naszym zestawieniu, ale pierwsza, jeśli chodzi o uniwersalność. Ten model doskonale sprawdzi się w lokalach gastronomicznych każdego typu — barach, restauracjach eleganckich i typu fast food, w sklepach, a nawet punktach medycznych. Zastanawiasz się, jaką wybrać kostkarkę do lodu w budżecie do 2000 złotych? Ta jest godna rozważenia. Tworzy kostki metodą zanurzeniową w liczbie około 20 sztuk na dobę.

Jak widzisz kostkarki do lodu to stosunkowo niedrogie urządzenia, które w znacznym stopniu przydają się w gastronomii.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here